Lieren

Ankerlieren

Ankerlieren worden gebruikt om het scheepsanker te laten zakken of op te halen. Ze vervullen een essentiƫle veiligheidsfunctie aan boord van elk schip of ponton.

De ankerlieren van Brusselle ondergaan regelmatige keuringen en certificeringen. Ze voldoen aan de voorschriften van verschillende classificatiereglementen, afhankelijk van de classificatie van het vaartuig (zoals Bureau Veritas, Lloyds Register Of Shipping, DNV, IRS, enz.).

De ankerketting

De diameter van de ankerketting op een Brusselle lier varieert tussen 19 mm en 120 mm en kan verschillen in kwaliteit. Een hogere kwaliteit ketting, met name kwaliteit U3 in vergelijking met U2 of U1, kan bij dezelfde diameter grotere krachten opnemen. De schalmen van scheepskettingen hebben vaak een dwarsverbinding in het midden, een zogenaamde dam, om te voorkomen dat de schalmen in dwarsrichting worden samengedrukt door de grote trekkracht op de ketting.

De ketting loopt bij het laten vieren of hijsen van het anker op de kabelaris, ook wel bekend als de nestenschijf, ketenwiel of barbotin; een cruciaal onderdeel van de ankerlier en aan boord van elk schip.

Max. kettingdiameter:
120 mm

Nominale trekkracht:
5 tot 300 Ton

Ketenwiel:
uit gietstaal

Specificaties en bediening

Ankerlieren kunnen hydraulisch of elektrisch of door een dieselmotor worden aangedreven, en zijn beschikbaar in verticale of horizontale uitvoeringen. Er zijn ook dubbele of gesplitste versies mogelijk, evenals combinaties met andere lieren zoals een meerlier (anker-meerlier), sleeplier of andere. In veel gevallen zijn deze lieren uitgerust met een verhaalkop die gekoppeld is aan de hoofdas.

Een handmatig bedienbare rem en klauwkoppeling behoren ook tot de standaard uitrusting van Brusselle ankerlieren. Verschillende varianten voor bediening van de lier zijn mogelijk. Het halen en vieren en het stoppen kan bijvoorbeeld met behulp van een buikorgel of door knuppels op de lier of ernaast op een statief.

Kettingstoppers

Een kettingstopper, gemonteerd op een korte afstand van de lier op het dek, zorgt ervoor dat de ketting kan worden geblokkeerd of vastgezet wanneer het anker is gehesen. Ook wordt de kettingstopper gebruikt om de grote krachten in de ketting tijdens gebruik over te brengen naar de scheepsstructuur.

Kettingstoppers zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen:
– Wardill-type kettingstopper
– Roller-type kettingstopper
– Bow-type kettingstopper