Lieren

Sleeplieren

Brusselle heeft wereldwijd erkenning gekregen voor haar hoogwaardige ontwerp en constructie van heavy-duty sleeplieren. Onze sleeplieren worden geleverd in verschillende configuraties, waaronder ankerverhandelingslieren, zeesleeplieren en havensleeplieren, met enkele of meervoudige trommels, van het lijn- of cascade-type. Voornamelijk op maat gemaakt en beschikbaar in hydraulische of elektrische uitvoeringen, bieden onze sleeplieren trekkrachten tot 4.000 kN.

Sleepboten vervullen een cruciale rol bij het assisteren van schepen of pontons tijdens het aanmeren of verplaatsen in havens of op open zee. Onze sleeplieren zijn ontworpen om kracht over te brengen tussen de sleepboot en de last, terwijl ze tegelijkertijd de afstand tussen beide regelen.

De kabels die worden gebruikt om te slepen, moeten voldoen aan specifieke rek- en breuknormen. Daarom worden onze sleeplieren zorgvuldig ontworpen, zodat de kabel kan breken zonder permanente schade aan de lier te veroorzaken. Om ongelukken te voorkomen, is het van vitaal belang dat de kabel tussen de sleepboot en de last niet te los hangt, aangezien plotselinge spanningsschommelingen kabelbreuk kunnen veroorzaken.

Een van de meest essentiële functies aan boord van een sleepboot is de ‘Let go’, die in noodgevallen wordt gebruikt om de last snel los te koppelen van het schip, waardoor de veiligheid wordt gewaarborgd.

De specifieke eigenschappen van de lier worden bepaald door de vereisten van het schip. Onze sleeplieren kunnen geleverd worden met klassecertificering, die bevestigt dat de capaciteit en snelheid voldoen aan de hoogste klasse-eisen.

Meetcellen voor
‘load’ indicatie

Nominale trekkracht:
tot 4.000 kN

Versie met 2 motoren mogelijk

Havenslepers en Zeeslepers

Bij het slepen in havens en op zee zijn verschillende eisen van toepassing, die elk vragen om specifieke sleeplieren voor optimale prestaties.

In de haven vereist het slepen een ander type sleeplier dan bij zeesleepactiviteiten. Bij zeeslepen spelen grotere afstanden tussen de sleepboot en de last een rol, waardoor een kabel met minimale rek noodzakelijk is. Op zee zal er vaak meer gesleept worden op de rem, wat grotere krachten mogelijk maakt en resulteert in een lager energieverbruik.

Voor het slepen in havens worden kabels met een grote rek gebruikt om kleine invloeden te kunnen compenseren. Daarnaast wordt vaak gekozen voor een regelsysteem met remkrachtbegrenzing, ook wel bekend als constant tensioning, om een gelijkmatige spanning op de kabel te behouden en een soepele sleepoperatie te garanderen.

De verschillende vereisten voor het slepen in havens en op zee benadrukken de behoefte aan maatwerkoplossingen en geavanceerde technologieën in de wereld van sleeplieren, waar Brusselle een vooraanstaande rol blijft spelen.

Ankerverhandelingslieren

Ankerverhandelingslieren, veelzijdig inzetbaar voor zowel het hanteren van ankers als bij bergingsoperaties, worden bij Brusselle op maat gemaakt en als kant-en-klare oplossingen geleverd.

Bij Brusselle staat het nauwe overleg met de scheepseigenaar en de werf centraal bij het ontwerp en de constructie van onze lieren. Elk detail wordt zorgvuldig besproken om te voldoen aan de specifieke eisen van het schip, waarbij efficiëntie en betrouwbaarheid voorop staan. Of het nu gaat om het snel vieren van ankers om operationele tijd te besparen of om nauwkeurige liercontrole zonder trillingen en geluidsoverlast, onze ankerverhandelingslieren worden geleverd met geavanceerde functies die het verschil maken.